Hopp til innhold

Drabant: Med hiphophoder på skolebesøk

Foto: Siv Christine Bjørang Jørstad

Det er få i Norge som kan formidle hiphop-historie som Øyvind Holen. Forfatteren bak flere sakprosabøker om hiphop, kjenner godt til de forskjellige elementene i musikksjangeren. Elemetene? Ja, DJ-ing, rapping, breakdance og grafitti.

Men tegneserie-entusiasten Holen står også bak Drabant, en tegneserie satt til Oslo på midten av nittitallet. Med illustrasjoner av Michael Noguchi, gir serien et autentisk bilde av oppvekst og hvordan hiphopkulturen utviklet seg i Norge. 25 år senere er det ingen tvil om at temaene i Drabant er like aktuelle. Øyvind og Michael har reist Norge rundt for å møte ungdommer, og overalt blir de møtt med spørsmål og gode tilbakemeldinger.

 

Foredrag og skolebesøk

De to har i løpet av #bokåret 2019 holdt foredrag under Litteraturfestivalen på Lillehammer, de har besøkt Bergen offentlige bibliotek, de har gjestet Litteraturhuset i Oslo og Groruddalen Litteraturfestival og de har besøkt skolebiblioteket ved Valle Hovin videregående skole i Oslo. Skolebesøket, som var i regi av Leser søker bok, var et av arrangementene vi fikk i stand i bokåret. Etter skolebesøket fikk vi følgende tilbakemeldinger i etterkant:

Forfatterne ble opplevd som kule og dyktige, og de fokuserte på «følg drømmen din, spesielt om du kan leve av den»

Bare det at elevene holdt seg våkne, tok ut ørepropper og stilte spørsmål uoppfordret er gode tegn på at formidlingen traff dem.

Det at emnene er godt kjent for ungdommene, gjør at de er interessert, men Øyvind og Michael evner også å tilføye noe nytt når de presenterer bøkene.

Tegneserier som en vei inn i bøkenes verden

En av målgruppene til Drabant-bøkene er unge som kanskje ikke leser så mye til vanlig. Tegneseriesjangeren – med hovedvekt på illustrasjoner og mindre tekst – kan være veien til mestringsfølelse når en en hel bok er lest. I Drabant er det det mye dialog som driver historien fremover. Tematikken treffer de unge, og det at forfatterne kjenner godt til temaene de skriver om, gjør innholdet troverdig.

Det er ikke bare de unge leserne som har vært begeistret for serien, også anmelderne har vært positive:

Drabant er kanskje ikke blant Norges mest ambisiøse tegneserier hva rent volum angår, men den er et av de mest gjennomførte verkene i nyere tid. […] Holen og Noguchi har fullført et av hovedverkene blant 2010-tallets norske tegneserier.

Trond Sætre, Serienett.no