Hopp til innhold

Boktips til Leseombud: «Aske i munnen, sand i skoa» av Per Petterson

Ti korte noveller om barndom og oppvekst i en drabantby i Oslo på 50- og 60-tallet. Anbefales spesielt til Leseombud som leser høyt for eldre.

Novellesamlingen «Aske i munnen, sand i skoa» er Per Pettersons første utgivelse. Den kom ut på Forlaget Oktober i 1987 og ble gitt ut på nytt i 2010, et resultat av et samarbeid mellom Forlaget Oktober og Leser søker bok.

Boka består av ti korte noveller som alle handler om barndom og oppvekst i en drabantby i Oslo på 50- og 60-tallet, en tid med store samfunnsmessige endringer.

Med sin muntlige fortellerstil tar forfatteren oss med rett inn i hverdagen til seks år gamle Arvid som bor i en leilighet på Veitvet sammen med mor som har vaskejobb om kvelden og far som jobber på fabrikk. Han har også en storesøster som heter Gry.

Arvid er en følsom gutt som får med seg mye av det som skjer rundt ham, også ting som det ikke snakkes høyt om. Selv om Arvids lille verden er nær og konkret er hodet hans også fullt av undring og fantasier som noen ganger får det til å svimle helt for ham. Da er særlig far god å ha. Det nære forholdet til faren er et sentralt tema i flere av novellene.

Vi anbefaler denne novellesamlingen spesielt til Leseombud som leser høyt for eldre. Her er det mange referanser de over 60 vil kjenne seg igjen i: «Jukan», «Det beste», Cubakrisa og Elvis.

De korte novellene er ofte humoristiske og litt melankolske og egner seg veldig godt for samtale om tilhørernes egen barndom, familie og oppvekst.

Boka kan du låne på biblioteket.

Denne boka finner du i Boksøk.

God lesing og høytlesing!