Hopp til innhold

Boktips: «Ingunn Birkeland syr»

«Ingunn Birkeland syr» er en fin bok å starte med for den som vil lære å sy og som leser i motvind.

Foto: Knut Bry

Sybøker er vanskelige å lese. De inneholder ofte mange faguttrykk, kompliserte mønstre og mange forkortelser. Teksten er ofte ordnet i kolonner.

Ingunn Birkelands nye sybok, «Ingunn Birkeland syr», har kolonner, men det er tatt mange grep for å gjøre teksten lett tilgjengelig. Det er god kontrast mellom tekst og papir og fonten er lett å lese. Boka har et enkelt og luftig oppsett, tydelig inndeling, og gode og grundige beskrivelser av framgangsmåter. Det er svært få forkortelser.

Alle mønster begynner på samme måte med et foto av plagget, en oversikt over hvilke deler som skal klippes og en tekst som forklarer framgangsmåten.

Det er et enhetlig design gjennom hele boka og samme logiske rekkefølge på arbeidsoperasjonene i alle oppskrifter.

De viktigste forkortelsene og faguttrykkene som er brukt er forklart i kapittelet «Forkortelser og forklaringer» fremst i boka.

«MB/MF
Midt bak og midt foran på en mønsterdel eller et plagg.»

«Å TRÅKLE
Dette betyr å sy sammen de delene du senere skal sy på maskin, med lange sting for hånd for å holde delene i posisjon. Benytt gjerne en tråd som ikke er slitesterk. Dette er en enda sikrere måte å få sammensyingen nøyaktig enn ved kun å benytte knappenåler. Tråkletråden fjernes når maskinsømmen er sydd.»

Mønstrene har varierende vanskelighetsgrad. Mange av plaggene er enkle å lage og gir god trening for den som vil lære å sy. Man kan velge å sy ensfargede eller mønstrete plagg. De mønstrete er vanskeligere enn de ensfargede.

«Ingunn Birkeland syr» er en fin bok å starte med for den som vil lære å sy og som leser i motvind.

Boka kan du låne på biblioteket.

Denne boka finner du i Boksøk.

Ekstra boktips: I fjor utkom «Ingunn Birkeland strikker». Dette er en fargerik strikkebok for alle. Er du glad i å strikke, ta en titt på boka her.