Hopp til innhold

Boktips: «Hva jeg forteller fulle gutter som kommer bort og later som de ikke vil snakke om panikkangst» av Aslak Hartberg

Forfatteren er en vellykket mann, en kul type som folk liker og beundrer. Men selv føler han at livet står i fare for å gå i oppløsning.

Foto: Anton Soggiu.

Aslak Hartberg er etablert musiker og tekstforfatter. Denne boka er hans andre om frykt, uro og angst.

Den lange tittel gir oss en tydelig pekepinn til bokas innhold og hvem forfatteren henvender seg til.

Psykisk helse er et svært aktuelt tema som mange synes det er vanskelig å snakke om. Det har vært påpekt at særlig menn og gutter holder psykiske problemer for seg selv. Det gjør denne boka ekstra viktig. I tillegg er den både velskrevet og interessant.

«Og så glemmer vi. Eller gjemmer. Dytter alt det vi ikke klarer å takle ned i skuffer eller under tepper. Alt som ikke passer inn, pakkes i kasser og bæres opp på loft eller ned i kjellere. Snart er huset vårt fullt, ut fra skapene tyter knokler og bein, men for en stakket stund er det out of sight, out of mind, og enn så lenge puster vi lettere.»

Forfatteren er en vellykket mann, en kul type som folk liker og beundrer. Men selv føler han at livet står i fare for å gå i oppløsning.

Den sterkt selvbiografiske teksten er fortalt i et rytmisk og muntlig språk. Kapitlene er korte, og hopp i tid er tydelig markert i kapitteloverskriftene.

«Det er det absolutte nullpunkt. Minus to hundre og syttitre komma femten grader.
Jeg ligger under dynen. Kald, livløs og stiv som en blokk frossenfisk fra en billigleverandør.
Inne fra badet kan jeg høre trommeslageren synge i dusjen. Det høres ut som en ubekymret hval som forsøker seg på Totos «Africa». For ham er dette en helt vanlig dag, men for meg innledes en helt ny tidsregning. På denne dag, på dette sted, starter mitt nye liv som uberegnelig, som kasus, som pasient. Jeg aner ikke hva jeg skal ta meg til, men kaver meg til slutt ut av dyna og sniker meg ut mens trommisen fortsatt er på badet.»

Det finnes hjelp for folk med angstlidelser, og denne fortellingen viser at slik hjelp funker, men det er tankevekkende hvor lang tid det tar før forfatteren tar kontakt med hjelpeapparatet.

Kanskje kan denne boka bidra til at flere får den hjelpen de trenger.

Boka kan du låne på biblioteket.

Denne boka finner du i Boksøk.

God lesing!