Hopp til innhold

Boktips: Gutta-serien av Jan Tore Noreng

En svært lesverdig serie som kan nå mange unge lesere!

I 2021 kom «Freaks», første bok i serien «Gutta», av Jan Tore Noreng. Året etter kom oppfølgeren «Høyt press» og i 2023 kom «Gangster».

Dette er en spenningsserie med stort lesedriv. Den passer spesielt godt for ungdom som av ulike grunner har mistet motivasjonen for å lese. Serien er skrevet for gutter, men passer like godt for jenter.

I «Freaks» møter vi Mikkel som er ny på videregående. Han er langt hjemmefra og det er vanskelig å finne venner. Etter en del kleine øyeblikk og noen nedturer får han plass i gjengen til David, hvor han blir godt mottatt. I begynnelsen er han lite kritisk til gjengen, men etter hvert dukker det opp motforestillinger hos Mikkel. Han liker ikke alt han ser og hører. Skal han overse det, eller skal han stå opp for det han mener?

Der «Freaks» handler om hva det kan koste å få innpass i gjengen, handler «Høyt press» om fotball, konkurranse og håndtering av egne ubehagelige følelser. I «Gangster» er det Sander som må ta et livsviktig valg. Veien fra å bare deale litt dop til å havne i skikkelig trøbbel med de store gutta, viser seg å være kort og brutal.

De hittil to siste bøkene i serien foregår i samme univers; en liten by med skole, kjøpesenter, en restaurant, en fotballbane og ikke så mye mer. Et slikt sted som veldig mange norske ungdommer kan kjenne igjen.

Forfatteren skriver godt og medrivende, og det blir nesten uutholdelig spennende mot slutten av alle tre bøkene.

I tillegg til å skrive veldig spennende bøker, tematiserer Noreng mange viktige og store spørsmål. Det gjør han uten å være moraliserende eller overtydelig. I et gjenkjennelig og effektivt språk, og i kjente miljøer, forenes store temaer med spenning. Dette gjør bøkene både medrivende og viktige. Resultatet er en svært lesverdig serie som kan nå mange unge lesere.

Les om alle de tre utgivelsene i Boksøk.