Hopp til innhold

Boktips: En nær fortelling om gutter og angst

Alexander Kielland Krag har skrevet en bok som kan gjøre en forskjell. Den viser hvordan angst kan arte seg og hva det betyr å ha noen å snakke med.

Foto: Julianne Leikanger

Cornelius, eller C, er snart atten år. Han mangler ingenting. Han har venner, spiller fotball, henger med gjengen, går på fest, bor på Frogner i Oslo og har velstående foreldre. Han vanker i et miljø hvor alle har alt, et tilsynelatende sorgløst liv. Det er derfor ingen åpenbar grunn til at C plutselig skal få et angstanfall, men det gjør han.

Først forstår han ikke hva som skjer. Har han blitt syk, skal han dø? Midt opp i det mentale kaoset som følger er det en ting som er viktigere enn alt annet; han må holde kjeft. Angst er flaut og et tegn på svakhet.

«Den vokser fra bunnen av magen som en tordensky, sender lyn gjennom kroppen. Oliver sier et eller annet, men jeg får ikke med meg hva. Munnen hans beveger seg i sakte film. Jeg strekker meg for å sette fra meg ølboksen på bordet og ser at hånden min rister. En svetteperle renner nedover brystkassen på innsiden av genseren. Oliver ler av noe han har sagt og jeg forsøker å le med, liksom for å gjøre noe, ikke bare sitte der som en idiot, men jeg får det ikke ordentlig til. Jeg reiser meg og går ….»

Angsten vokser. Tablettene han får av legen «føles som å svelge et nederlag».

Hva er det som er galt? Er livet over?

Vennen Aksel skjønner ingenting, men Oliver er observant og omsorgsfull. Han forstår fort at noe er galt. Varme og modige Lea forstår også. Heldige C som har så kloke og gode venner. Folk som ser og som tør å bry seg og som hjelper ham til å finne veien videre.

«Litt redd, bare» handler om den tunge børa mange gutter bærer på, og om hvordan presset om å ikke være svak, ikke trenge hjelp, ikke gråte, bare gjør alt så mye tyngre.

«Vi er triste gutter uten trening i åpenhet, forvist til våre egne tanker».

Kielland Krag har skrevet en bok som kan gjøre en forskjell. Den viser hvordan angst kan arte seg og hva det betyr å ha noen å snakke med. Det at de såkalt vellykkede våger dette betyr mye for dem det gjelder, men også så mye for alle de som ikke opplever seg som perfekte i andres øyne.

Boka er et godt tips til lærere på vgs. og alle andre som vil snakke med ungdom om psykisk helse. «Litt redd, bare» fikk Uprisen i 2022.

Denne boka finner du i Boksøk