Hopp til innhold

Boktips: «Elva er et annet sted – Bilder fra tømmerfløting på Glomma»

En vakker fotobok om elva og de som lever av den. Forfatter Hans Hamid Rasmussen arbeidet selv som fløter og har dokumentert arbeidet ved Glennetangen gjennom en rekke fotografier. Bildene er nå samlet i ei nydelig lita bok.

Foto: Hans Hamid Rasmussen

En vakker fotobok om elva og de som lever av den

Blekblå og langsom flyter Glomma gjennom kulturlandskapet i Viken mot utløpet i Fredrikstad. Noen mil nord for Sarpsborg lå i sin tid Glennetangen lense, som var arbeidsplass for mange tømmerfløtere helt fram til 1985. Forfatteren arbeidet selv som fløter der og har dokumentert arbeidet ved Glennetangen gjennom en rekke fotografier. Bildene er nå samlet i ei nydelig lita bok.

Tømmerfløting var et farlig og tungt yrke, men det betydde mye for dem som utførte det. Det var mat på bordet, kameratskap og det krevde både fysisk styrke, fagkunnskap og ferdigheter.

Boka innledes med en kort tekst fra forfatteren selv.

«Jeg jobbet på lenseanlegget noen somre, og ettersom jeg var i ferd med å utvikle en interesse for fotografi, tok jeg med kamera på arbeid. Jeg var fascinert av hvordan anlegget og arbeidet artet seg under skiftende værforhold. Til å begynne med stusset nok kollegene mine over at jeg var så opptatt av lys og stemninger, vi var jo der for å jobbe, men snart fikk jeg ivrig oppbakking når tåka la seg over elva eller lensa speilet seg i stille vann».

 

 

Et kart og en samling korte billedtekster er med bakerst i boka sammen med et etterord av Per Petterson.

Boka kan være spesielt interessant for eldre lesere og kan være fin å bruke for leseombud og andre som leser høyt for eldre.

Boka finner du på biblioteket.

God lesing!

Denne boka finner du i Boksøk