Hopp til innhold

Boktips: «De russiske notatbøkene» av IGORT

Denne grafiske fortellingen av IGORT tar for seg krigen mellom Russland og Tsjetsjenia på 2000-tallet.

Foto: IGORT

IGORT, eller Igor Tuveri som han egentlig heter, er en prisbelønnet tegneserieskaper, illustratør og regissør. «De russiske notatbøkene» er en uforglemmelig og rystende innføring i en del av Russlands historie og politiske prosjekt.

Anna Politkovskaja er en sentral skikkelse i boka. Politkovskaja var journalist i den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta. I 2006 ble hun drept i heisen i bygården der hun bodde, skutt på kloss hold. «De russiske notatbøkene» beskriver hennes utrettelige og risikofylte arbeid for å fortelle sannheten om Russlands overgrep mot sivilbefolkningen i Tsjetsjenia, et arbeid som til slutt førte til hennes død.

Selv om bokas innhold er vondt å lese, er dette en vakker bok med et begrenset og avstemt fargevalg og et rent og ryddig oppsett. Karakterene er uttrykksfulle og tydelige. Fortellingen er medrivende, engasjerende og ikke minst opplysende. Den egner seg for voksne lesere som er interessert i historie, politikk og menneskerettigheter.

IGORT har også laget «De ukrainske notatbøkene», utgitt på norsk i 2022, som tar for seg Ukrainas historie og gir et godt grunnlag for å forstå dagens konflikt. Den har et litt vanskelig oppsett og fonten er vanskeligere å lese, men boka kan være en god oppfølger til «De russiske notatbøkene».

Bøkene finner du på biblioteket.

«De russiske notatbøkene» er oversatt av Astrid Nordang og boka finner du i Boksøk.

God lesning!