Hopp til innhold

Årets vakreste fagdag

Mandag 2. november arrangeres Ord og bilde –  en fagdag om visuell littereratur og hvordan ulike aktører samarbeider om bildebøker og tegneserier. Arrangementet er for illustratører, tegneserieskapere, forfattere, redaktører, kritikere, formidlere og bokelskere.

 

Program:

Kl. 11.30: Registrering og kaffe

Kl. 12.00 – 12.05: Daglig leder i Grafill, Lene Renneflott, ønsker velkommen

Kl. 12.05 – 12.35: Å åpne bøkenes verden, samspill ord og bilde

Hvilke kunstneriske muligheter ligger det i å skape visuell litteratur som inkluderer de som har leseutfordringer?
Leser søker bok samarbeider tett med illustratører, serieskapere og forlag for at voksne leserne som har få bøker å velge mellom, skal inkluderes i de gode leseopplevelsene. I foredraget får tilhørerne et innblikk i visuelle og litterære grep som åpner utgivelser for flere lesere, gjennom presentasjon av arbeidet med fire utgivelser Leser søker bok har støttet: Martin Ernstens Sult, Anna Fiskes Alt som er Nytt, Sigbjørn Lilleengs Inntrenger samt Max Estes Flommen.
Ved: Eivor Vindenes, rådgiver Leser søker bok

Kl. 12.35 – 12.45: Kort pause

Kl. 12.45 – 14.45: Mestermøte!

Dette blir et unikt møte mellom to av landets fremste visuelle kunstnere på sine felt, tegneserieskaper Steffen Kverneland og kunstner og illustratør Per Dybvig. Hvordan går de frem med et arbeid, fra begynnelse til slutt, hvorfor blir noe forkastet, og annet stående? Hvem diskuterer de arbeidet sitt med i prosessen? Og hvordan er det å møte kritikerens blikk?
Moderator: Ingvild Bræin (Barnebokkritikk)

Kl. 14.45 – 14.00: Pause

Kl. 14.00 – 15.00: Laura Carlins kunstnerskap

Norske leseres første møte med britiske Laura Carlin var i 2012, da Ted Hughes illustrerte utgave av Jernmannen ble utgitt på norsk. Carlin bruker ulike teknikker i sitt visuelle uttrykk – tredimensjonale papirklipp, malte objekter og illustrasjoner der hun bruker fargeblyanter, akvarell og akryl. Med sin første egne utgivelse, A world of your own, vant Carlin illustrasjonsprisen under Biennale of Illustration Bratislava i 2015, og juryen beskrev arbeidet som «a dialog between technique and medium with extencive frame of reference».
Moderator: Erik Titusson

Kl. 15.00 – 15.20: Pause

Kl. 15.20 – 15.45: Oppdragskunst – på kunstnerens eller oppdragsgivers premisser?

Det blir stadig mer vanlig med commissioned art, der oppdragsgivere ønsker kunstneriske bidrag fra illustratører og serieskapere som tar for seg en spesiell tematikk: museumskataloger utformet som tegneserier, eller antologier. I vår har både Grafill og Empirix bedt tegneserieskapere lage koronaserier – og i 2021 lanserer Teknisk museum en utstillingskatalog der tematikk og objekter presenteres gjennom kunstneres blikk. Hvilke muligheter og utfordringer byr denne type oppdrag på? Illustratør og bildebokskaper Åshild Kanstad Johnsen forteller om sine erfaringer i arbeidet med bidraget til Teknisk museums utstillingskatalog og samarbeidet med Tapai Fine Art Museum i Japan.
Moderator: Eivor Vindenes, rådgiver i Leser søker bok

Kl. 15.45 – 16.30: Kan vi snakke om det?

Forfattere arbeider ofte tett med sine redaktører i sitt tekstarbeid. Hvordan ser disse samarbeidene ut for illustratører og tegneserieskapere? Hvordan finne et godt språk for de visuelle grepene illustratører og serieskapere foretar, og hva er kritikerens perspektiv når utgivelsene anmeldes? Hvordan utvikle et språk som presist formidler alt som sies, når det ikke sies med ord? Panelsamtale med illustratør Akin Duzakin, redaktør Lisa Nagel og kritiker Hilde Dybvik.
Moderator: Ingvild Bræin (Barnebokkritikk)

Les mer om foredragsholderne
Les mer om prisutdeling Årets vakreste Bøker 2020

På grunn av korona vil det kun være plass til noen få inviterte i Grafills lokaler.

Fysisk oppmøte for inviterte gjester:
Rosenkrantz gate 21, 0160 Oslo
Arrangementet gjennomføres også digitalt. Streaming på grafill.tv er åpent  for alle.

Fagdagen arrangeres av Grafill,  Barnebokkritikk og Leser søker bok.