Hopp til innhold

Æresprisen 2023 til Gerd Berget

Fredag 15. september markerte Leser søker bok sitt 20 års jubileum med en stor fest på Litteraturhuset. Ett av høydepunktene denne kvelden var utdelingen av Æresprisen. I år gikk den til førsteamanuensis Gerd Berget for hennes mangeårige forskning på universell utforming med særlig søkelys på lesere med dysleksi og utviklingshemming.

Foto: Sonja Balci, OsloMet.

Viktig samarbeidspartner
For at Leser søker bok stadig skal være i utvikling og nå bredt ut, søker vi samarbeid med de beste kreftene i feltet – fra forlagsverden og hele litteraturfeltet, interesseorganisasjoner, institusjoner og foreninger.  Årets vinner av Leser søker boks ærespris, Gerd Berget, er en av våre høyt skattede og viktige samarbeidspartnere.

Gerd Berget er førsteamanuensis ved Institutt for arkiv- bibliotek- og informasjonsfag ved Oslo Met. Hun har i en årrekke forsket på universell utforming med særlig søkelys på lesere med dysleksi og utviklingshemming. Universell utforming av litteratur er et av hennes spesialfelt. Hun står bak en rekke formidlingsartikler og vitenskapelige publikasjoner nasjonalt og internasjonalt, om blant annet utvikling, formidling og bruk av litteratur med universell utforming.


Stor betydning for fagfeltet
Gerd Berget har også startet og leder valgfaget Universell Utforming på bibliotekutdanningen ved OsloMet, et fag som har hatt voksende popularitet blant studentene for hvert år som går. At en akademiker av Gerd Bergets format brenner for og dedikerer mye av sitt arbeid til inkludering av alle lesere, har stor betydning for at fagfeltet stadig får en større forståelse av hva inkluderende bøker og inkluderende formidling innebærer i praksis.

Gerd Berget er også mangeårig medlem i  Leser søker bok sitt styre.


Pris laget av Anna Fiske
Selve Æresprisen er designet og produsert av forfatter og illustratør, Anna Fiske. Dette ble en sprudlende og fargerik pris, som er full av morsomme detaljer, paljetter og possement. Anna Fiske ble selv tildelt Æresprisen under forrige jubileum, nemlig 15-årsjubileet til Leser søker bok i 2018.