Tips til digital formidling
Er det mulig å skape gode møter selv om formidler og leser ikke er i samme rom?
Vi har gjort oss noen erfaringer i digital formidling, og har noen tips til deg!
Da de fleste arenaer for formidling ble stengt våren 2020 på grunn av koronaepedemien, måtte vi – som så mange andre – tenke nytt. For mange kan den digitale verden fortsatt virke ny og fremmed, og det kan være en stor forskjell mellom de som behersker de digitale verktøyene og de som ikke gjør det. Kanskje er du litt skeptisk til digital formidling?
La oss tenke sammen. La oss se på mulighetene de digitale plattformene gir oss, som ønsker at alle skal ha tilgang til en god bok. I den virtuelle verden kan vi nå ut til alle – også de som av forskjellige grunner sitter hjemme, og de som vanligvis ikke går på biblioteket. Vi kunne si at på en måte er det ikke så annerledes å formidle på video, enn over skranke eller i et arrangement. Forskjellen er at du vil nå mange flere!
Det er viktig å utforske hvilke nye muligheter teknologien gir. De digitale løsningene kan ikke erstatte de ordinære biblioteksbesøkene og formidlingsmøtene, men de kan være et supplement som kan gi nye former for opplevelser og gi enda flere tilgang til gode bøker og litterære opplevelser.
Hva kan man gjøre digitalt?
- Bokbad, bokkafe og bokanbefalinger
- Liveintervju
- Språkkafe med litteratur
- Og sikkert mye, mye mer…
Noen viktige punkter til bokbad, bokkafe, liveintervju og språkkafe med litteratur
- «Strømming» krever litt øvelse siden det er direkte, men ikke vær redd for å prøve. Test gjerne på forhånd med en kollega, lag et arrangement dere imellom. Slik kan du være trygg på det tekniske i forkant når du skal ha arrangement.
- Sjekk rommet hvor du sitter i forhold til lyset i rommet, avstand, bakgrunn og lyd.
- Gå inn i det digitale rommet i forkant, hvis det er Zoom eller Teams-møte, og tenk: «Hva ønsker jeg at mottager skal sitte igjen med?»
- Ha en aktiv dialog med de du snakker med, sjekk hvert kvarter: Er alle med? Har alle det bra?. Du kan be deltakere «mute» mikrofoner i samtale med flere. Husk at i den digitale verden kan du også involvere kroppen ved å spørre for eksempel om alle kan rekke opp hånda for å vise at de har det bra?
- Forbered publikum – still spørsmål – del boka du skal snakke om – engasjer følgerne/brukerne dine! Sett i gang tankeprosesser hos publikum, forbered dem, skap interesse.
- Følg med på kommentarfelt og svar underveis.
- Når det gjelder samtaler og bokbad tenk at tretti eller trettifem minutter er nok. Det er viktig med pauser!
Noen viktige punkter til ferdige videoer med bokanbefalinger
- Tenk tidsbruk – man har kortere tålmodighet på sosiale medier. Hvis det er promo-videoer burde de være korte, helst ikke mer enn ett minutt. Hvis det er en bokanbefaling maks tre minutter.
- Gjør det enkelt og personlig. Det finnes mange muligheter, men det enkleste er ofte det beste.
- Husk å tekste! Noen har ikke lyd på, noen hører dårlig eller ikke i det hele tatt.
Husk at det er lov å gjøre feil – og det finnes alltid en sletteknapp.
Sosiale medier
Kanskje denne sommeren er anledningen til å teste ut nye medier? Flere bibliotek bruker både Facebook, Instagram, Snapchat, Tiktok og YouTube til formidlingsarbeidet.
Hva skal du tenke på når det gjelder bilder?
- Tenk på detaljene. Unngå alltid å gå etter de store, vide bildene som viser mest mulig.
- Ta et skritt tilbake. Hvis du er i et rom og vil forevige en bok eller en person, prøv å gå ut av rommet og få med enten døråpningen eller vinduskarmen, og bruk dem som ramme rundt motivet ditt.
- Tenk på lyssetting.
- Hold stilen. Unngå å skifte altfor mye mellom filtre og stilarter.
- Husk å tagge, og bruk #hashtags – nøkkelord du vil andre skal finne deg med. Hold det kort og enkelt.
- Husk personvernet, be om tillatelse til å legge ut bildene du tar. 1)
Nå har vi delt noen av våre tips og anbefalinger til digital formidling. Inntil vi kan møtes igjen: lykke til med formidling av bøker på nett og spør oss gjerne om råd, eller del dine erfaringer med oss!
1) https://www.datatilsynet.no/personvern-pa-ulike-omrader/internett-og-apper/bilder-pa-nett/
NBI har laget dette minikurset om litteraturformidling på nett, presentert av Kristin Storrusten.