– Det å vekke leselysten kan gi glede gjennom hele livet
– Det å vekke leselysten kan gi glede gjennom hele livet, sa statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet, Even Aleksander Hagen, da han åpnet lanseringen av 100-lista 29. februar på Litteraturhuset i Oslo.
100-lista er en oversikt over de 100 beste bøkene som er litt lettere å lese fra de siste tre årene. Alle bøkene på lista finner du i Boksøk. Boksøk har bøker for alle aldre og i alle sjangre. Felles for alle er at de er leservennlige og har høy litterær kvalitet. Alle bøkene er kvalitetsstemplet fra oss i Leser søker bok. På årets 100-liste finner du flere prisvinnende og kritikerroste bøker.
Kvelden startet med Haile Bizen som leste på tigrinja fra sin parallellspråkelige diktsamling, «La oss si at jeg er». Bizen var med via storskjerm da han var invitert til å lese under åpningsforestillingen av Nordisk poesifestival | Rolf Jacobsen-dagene samme kveld. Opplesningen var tonesatt av musiker Morten Qvenild.
Daglig leder i Leser søker bok, Monica Helvig, ønsket velkommen og fortalte om årets 100-liste før hun introduserte Even Aleksander Hagen, som åpnet lanseringen.
Hagen snakket om hvor avgjørende det er å få med alle inn i litteraturens verden, og at det da må finnes bøker for alle typer lesere, og sa: – Et bredt utvalg litteratur og god tilgjengelighet er viktig for demokratiet og det er viktig for selve ytringsfriheten.
Videre snakket han engasjert om viktigheten av å utvikle leseglede: – Det å utvikle leseglede og være positivt innstilt til å lese, det er viktig. Forskning viser at det å være motivert til å lese har stor betydning for hvor god leser du blir, det er egentlig helt åpenbart, for ferdigheter og lyst, det henger veldig nøye sammen. Det å vekke leselysten kan gi glede gjennom hele livet. Lesing i seg selv kan gi gode opplevelser. Det er også avgjørende for at vi skal tilegne oss ny kunnskap, for at vi skal uttrykke oss, for at vi skal kunne delta i samfunnet og for at vi skal utvikle den kritiske sansen vår. Lesing er en grunnleggende ferdighet som er avgjørende for at demokratiet vårt skal fungere.
Avslutningsvis kommenterte Hagen den kommende Leselyststrategien: – Vi som representerer regjeringen, har et spesielt fokus på litteratur og leselyst. Vi samarbeider med Kunnskapsdepartementet om den nye Leselyststrategien, som kommer senere i år. Målet med den strategien er nettopp å skape en kultur for lesning hos barn, unge og voksne, slik at lesing er noe som kan gi glede gjennom et langt liv.
De fremmøtte fikk flere smakebiter fra årets 100-liste i løpet av kvelden. Aslak Hartberg leste fra sin nye bok «Hva jeg forteller fulle gutter som kommer bort og later som de ikke vil snakke om panikkangst» og Ruth Lillegraven leste fra sin siste diktsamling,«Badesommar», som er illustrert av Mari Kanstad Johnsen. Til musikk fra Morten Qvenild leste skuespiller Anderz Eide fra Aina Basso sin roman, «Eg rissa desse runene».
Videre fortalte Trond Bredesen om skrive- og tegneprosessen bak hans debutbok, «Mora mi». Han viste hvordan et oppslag i boka ble til, fra en idé på en post-it-lapp og gjennom de ulike stadiene før det fant sin rette form. Til sist takket han for seg med et portrett som ble tegnet frem på skjermen!
Det ble også vist en film om bildeboka «Ryddetid», skrevet og illustrert av Camilla Kuhn, som nå finnes i til sammen tolv parallellspråklige utgaver. Seks av bøkene er parallellutgaver på de språkene som brukes mest av barn i Norge, i tillegg til norsk, mens seks av bøkene er parallellutgaver på norske minoritetsspråk.
Anderz Eide leste til slutt fra «Hvis det ikke brenner», skrevet og illustrert av Ronja Svenning Berge. Morten Qvenild spilte og flere illustrasjoner fra boken ble vist under opplesningen.