Hopp til innhold

Regjeringen satser på lesing og leselyst

I et stramt statsbudsjett for 2023 fant regjeringen likevel rom for å satse på lesing og leselyst.

Kristin Ørjasæter fra Norsk Barnebokinstitutt, kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen, Vibeke Røgler fra Foreningen !les og Monica Helvig fra Leser søker bok.

Leser søker bok, Foreningen !les og Norsk Barnebokinstitutt får alle en ekstrabevilgning på 1 million kroner i neste års budsjett. Bevilgningen er første skritt på veien mot en ny leselyststrategi fra regjeringens side.

Les Kulturdepartementets pressemelding

Viktig for demokratiet

I en videohilsen til Leser søker bok sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen:

-Språk og litteratur er så viktig! Det gir opplevelser, læring og utvikling. Det er viktig for demokratiet vårt. Og det er viktig for vår forståelse av oss selv og andre.

Vil sikre mangfold og bredde

-Dette er en gledens dag for Leser søker bok, leserne og litteraturen, sier daglig leder i Leser søker bok, Monica Helvig.

Monica Helvig, daglig leder i Leser søker bok. Foto: Elisabeth Wathne

– Vi er svært takknemlige for at regjeringen gir oss et etterlengtet løft, og anerkjenner den viktige jobben vi gjør. Nå kan vi intensivere arbeidet for mer mangfold i litteraturen, og for å sikre et bredt og godt litteraturtilbud til alle som leser i motvind. Vi skal skvise hver dråpe ut av denne millionen til gode for leserne! Jeg ser fram til å ta fatt på arbeidet med leselyststrategi sammen med resten av litteraturfeltet, og vil samtidig gratulere Foreningen !les og Norsk Barnebokinstitutt.

Alle skal med!

På pressekonferansen for kulturbudsjettet 6. oktober framhevet Trettebergstuen viktigheten av at alle skal med, og at alle skal ha tilgang på gode kulturopplevelser.

-Leseorganisasjonene styrkes fordi arbeidet deres fungerer, sa Trettebergstuen. Hun understreket at bred tilgang til gode bøker er vesentlig for å fremme leselysten, og at leseorganisasjonene og bibliotekene er helt sentrale aktører som bidrar til at flere leser.

 

Les også saken «Årets budsjettvinnere: mer fargespill og leselyst» fra Periskop.

Videohilsen fra kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.