Hopp til innhold

Boktips: Ny spenningsserie for ungdom fra Gyldendal

Gyldendal kom i 2021 med boka «Freaks», den første boka i spenningsserien «Gutta». Ifølge forlaget er dette en ny serie myntet på gutter som har sluttet å lese. Vi har lest, og selv om serien heter «Gutta» er i hvert fall første bok fin å lese også for jenter. Forfatter Jan Tore Noreng, vinner av Uprisen i 2016 for «Alfahann», skriver godt og medrivende og mot slutten blir boka nesten uutholdelig spennende.

Foto:Lars Åke Andersen/ Gyldendal

Hovedpersonen Mikkel bor i en del av landet hvor det ikke er gitt at det finnes en videregående skole i nærheten. Han må bo på internat i nærmeste by for å skaffe seg studiespesialisering. De fleste som går på skolen kjenner hverandre fra før, og Mikkel finner seg ikke til rette. Det er vanskelig å finne venner. Men etter en del kleine øyeblikk og noen nedturer får han plass i gjengen til David hvor han blir godt mottatt. Der blir han kjent med Prisca som han knytter tette bånd til. I begynnelsen er Mikkel lite kritisk til gjengen. Han er bare glad for å bli akseptert og likt, men etter hvert dukker det opp motforestillinger hos ham. Han liker ikke alt han ser og hører. Skal han overse det eller skal han stå opp for det han mener? Jan Tore Noreng har i tillegg til å skrive en veldig spennende bok også gått inn i spørsmål rundt livssyn og etikk – noe som gjør boka mer interessant.

Vi vil anbefale denne boka for ungdom som ikke er glade i å lese, men den egner seg ikke like godt for ungdom med mer alvorlige lesevansker. Til det er teksten litt for krevende og antall karakterer for stort, men den kan passe for ungdom også i denne kategorien hvis de har kommet et stykke på vei med lesing av lengre tekster. Gjenkjennelige situasjoner og stort lesedriv kan kompensere for litt vanskelig språk og mange karakterer.