– Vil sette fokus på tabubelagte tema

Slottsparken ligger et steinkast unna kontoret vårt på Litteraturhuset. Når vi i Leser søker bok må ut å lufte hodet, trenger inspirasjon eller skal ta noen kjappe møter, går vi en tur i parken. Vi inviterer med oss noen av de vi samarbeider med inn i parken for å bli litt bedre kjent. Denne gangen møter vi Pia Tveterås som har skrevet «Tordivel«, en bok om Vilde som ikke er som alle andre. 

Er du klar for en liten rusletur i Slottsparken?
Alltid! Og så en pizza på Kunstnernes Hus etterpå?
 
Du har skrevet en bok for ungdom med spesielle behov. Kan du fortelle litt om bakgrunnen for det prosjektet?
Mens jeg studerte og jobbet med både barn, ungdom og voksne med nedsatt funksjonsevne, så jeg behovet for å sette fokus på temaer som uheldigvis ofte oppfattes som tabubelagte. Nå er det kanskje ikke lett å snakke om følelser, sex og grensesetting for noen, men det virket enda vanskeligere når det gjaldt personer med spesielle behov. Nettopp derfor tenkte jeg at fiksjonen kunne skape den nødvendige, trygge distansen til å behandle det nære og intime, uten å gjøre det fjernt og teoretisk.
 
Hvilken bok har du gitt flest ganger i gave?
Innsirkling av Carl Frode Tiller, den superskumle ungdomsboka Darlah av Johan Harstad og bøkene til Signe Torp, fordi jeg er så stolt av den flinke venninnen min!
Hva var din litterære oppvåkning?
Det var vel hos Trafos barneteatergruppe på Tøyen. Jeg har alltid elsket levende forestillinger og musikk, og fant først fortellingene gjennom teater og sangtekster.
Liker du best å lese høyt eller bli lest for?
Å lytte. Jeg er nok dessverre litt ute av trening på å fremføre foran mange mennesker, men vil veldig gjerne øve meg! Så det er planen før jeg reiser på turné med Den kulturelle skolesekken i Troms i april.
Det brenner i huset ditt, hva tar du med deg?
Heldigvis er det ingen personer igjen i bygget, så jeg tar med meg den 52 år gamle Höfner-gitaren min.
Hva brenner du for?
Likestilling og likeverd. Og kampsport.
Får du fort latterkrampe? 
Om ikke krampe, så ler, fniser, tøyser og gliser jeg i hvert fall veldig mye. Sist knakk jeg sammen da noen prompet mens vi gjorde yoga. Hvis du leser dette, unnskyld!
Du er med på 4-stjerners middag, hvem er drømmegjestene  dine (døde, levende eller fiktive karakterer) og hvilken underholdning blir det?
Knut Nærum, Tyrion Lannister og Julia Child. For hun inviterer til middag neste gang, ikke sant? Underholdningen blir quiz og karaoke!
Hva står på menyen?
Hjemmebrygget øl og injera med tsebhi til hovedrett, for det vil jeg lære meg å lage. Is med salt lakris til dessert. Nam!

Skrevet av evarekve den 1. februar 2019.