– Hvis Ordknappen likner på idrettsmerket, vil jeg si at det er en skikkelig heder!

Hvert år deler Leser søker bok ut prisen Ordknappen. Prisen går til forfattere, illustratører og tegneserieskapere som har laget bøker som passer for alle som leser i motvind. Navnet Ordknappen er et lite nikk til svømmeknappen, prisvinneren har tilbakelagt en utfordrende distanse og dermed vist sine ferdigheter innenfor en viktig disiplin.

Idrettsmerket klarte jeg aldri, sier en av de ni prisvinnerne Bjørn Arild Ersland. Han mottok prisen 31. august 2017 på Leser søker bok sin sommerfest for boka Inn i skogen.

– Hver vår måtte jeg og noen få andre i klassen ut på idrettsplassen for å forsøke kastingen på nytt, forteller han.Vi prøvde oss på alle de tingene som kunne kastes. Liten og stor ball, diskos og kule. Jeg hadde ikke sjanse. Det er like vanskelig som å skrive en lettlestbok. En enkel tekst burde være superenkel å få til.

Hele Leser søker bok-gjengen står og heier. De bruker alle knepene og man gjør så godt man kan. Plutselig løsner det.Teksten får en flyt man ikke ante man kunne få til.Så lander den et sted langt, langt borte og heiagjengen står klar med blomster og hvitvin og Ordknappen og alle de tingene som er den store bonusen.

Aleksander Kirkwood Brown mottok prisen for Edward Rubikons mysterier- Kong Grimms hevn er enig. – Det er veldig stor stas å få Ordknappen!, sier han. -Å få utvikle en bok sammen med Leser søker bok var en morsom og lærerik prosess. I forhold til andre bøker jeg har skrevet, var det denne gangen mye klarere rammer å forholde seg til, noe som var litt uvant i starten. Det tvang meg til å tenke veldig bevisst på hver eneste setning jeg skrev, for at karakterer, skildringer og historiefortelling skulle være så tydelig som mulig, og språket mest mulig presist. Det var en artig utfordring!, forteller Kirkwood Brown.

Ersland sammenligner samarbeidet med Leser søker bok som et gruppearbeid, der alle må bidra med sitt. -Det rare med Leser søker bok-bøkene er at man har to redaktører, en i forlaget og en på Leser søker bok. Og de er vel aldri helt enige. Så skal forfatteren være enig i tillegg, forteller Ersland.

-I starten likte jeg pirkingen veldig dårlig. Det skyldes nok at jeg ikke forstod hva lettlestskriving gikk ut på. Jeg visste ikke hva lettlest gikk ut på. Jeg lærte underveis og etter hvert ble det veldig gøy å drive på.

De andre prisvinnerne var Marta Breen og Jenny Jordahl for 60 damer du skulle ha møttLene Ask for Du, Mari Kanstad Johnsen for Jeg rømmerRune Markhus for En skrue løsAndreas Iversen for Edward Rubikons mysterier- Kong Grimms hevn og Kristoffer Kjølberg for Pokalen.

Skrevet av evarekve den 13. september 2017.