NBU-prisen 2017 gikk til Leser søker bok

En rørt og nesten målløs leder av Leser søker bok tok i mot NBU-prisen 2017  under NBU (Norsk barne- og ungdomsbokforfattere) sin 70-årsfest. NBU-prisen ble delt ut for første gang i 1988. Prisen tildeles en person eller en institusjon som har utført et prisverdig arbeid for barne- og ungdomslitteraturen i Norge. Fra begrunnelsen:

«Vi vet at møtet med litteraturen og fortellingene kan være nøkkelen til å få det til – ikke bare som leser – ikke bare akademisk,  men som menneske. Likevel sliter mange barn og unge med grunnleggende lesing og tekstforståelse, og vi ser dessverre at kjerneelementer for dette nedprioriteres politisk. Men – vi er mange voktere og mange som bryr oss. Mange som mener at alle har rett til litteraturen.  Norge er velsignet med flere organisasjoner som jobber aktivt for leselyst, leseferdigheter og leseglede både hos barn, unge og voksne, og dette vet vi er et uvurderlig og helt avgjørende arbeid for at litteraturen når leserne.»

 

Årets vinner har fremfor noen, leserne i fokus. Det er en forening som jobber fokusert og målrettet for alle lesere – men særlig nettopp for dem som synes bøker og tekst kan virke både vanskelig og utilgjengelig. Det er en forening som viser vei. En forening som sier at litteraturen er til for alle. Som gjentar igjen og igjen at litteraturen er allemannseie.  Foreningen viser at litteraturen er relevant – at det finnes en fortelling der ute til alle.

Skrevet av evarekve den 10. oktober 2017.