Hopp til innhold

Vuggesang for liten kriger

«Vuggesang for liten kriger» er skrevet av Selma M. Yonus, en anerkjent poet som kom til Norge fra Irak i 2009. Diktene i samlingen er både presise og dvelende. De handler om å miste den du elsker, om å takle sorgen og fraværet etterpå, og om å skrive om det som er borte.

Diktene i «Vuggesang for liten kriger» er skrevet på arabisk og norsk.

Vi har delt diktsamlingen inn i fire temaer: Kjærlighet, Grenser, Tilhørighet og Språk. Klassen kan jobbe med alle fire temaene, eller bare ett av dem. Under hvert tema har vi samlet dikt som passer og spørsmål til diktene. Vi har knyttet en flerspråklig oppgave til hvert tema. Oppgavene og spørsmålene finnes også som utskriftsbar PDF.

Les intervjuet «Dikt som møtes på midten»

Her forteller Selma M. Yonus blant annet om hva som skjedde da IS invaderte Mosul i Irak og hun mistet all kontakt med venner og familie. Fra et trygt sted i Norge gjenopplevde hun smerten over å miste den hun elsket, og begynte å skrive dikt som ingen fikk se.

Se informasjonsfilmen «Forstå Irak»

I filmen «Forstå Irak» forteller NUPI-forskeren Kjetil Selvik om de viktiste historiske hendelsene i Irak fra gammel tid og fram til i dag.

 

Les diktene høyt sammen

Kan noen i klassen arabisk? Eller er det noen som har lyst til å oversette et dikt til morsmålet sitt? Lag en høytlesningsstund i klassen, og les diktene på ett eller to språk! Å lese diktene høyt sammen skaper en egen form for samhold og skjerper sansene.