Hopp til innhold

Lukta av svart

«Lukta av svart» er skrevet av Ali Hayder, en journalist og poet som kom til Norge fra Irak i 2017. Diktene i samlingen er konkrete og rå. De handler om terror, om den kollektive sorgen over å se hjembyen forandret, om flukt og om å prøve å finne sin stemme i et nytt land.

Diktene i «Lukta av svart» er skrevet på arabisk og norsk.

Vi har delt diktsamlingen inn i fire temaer: Krig og terror, Flukt og minner, Identitet og Frihet. Klassen kan jobbe med alle fire temaene, eller bare ett av dem. Under hvert tema har vi samlet dikt som passer og spørsmål til diktene. Vi har knyttet en flerspråklig oppgave til hvert tema. Oppgavene og spørsmålene finnes også som utskriftsbar PDF.

Se kortfilmen «Et vanlig barn»

Kortfilmen «Et vanlig barn» handler om da terrorgruppen IS invaderte Mosul i 2014. Hendelsen er fortalt av Hayder Jumaah, som var 12 år da det skjedde. Han er sønnen til forfatteren av diktsamligen «Lukta av svart». Kortfilmen finnes både på norsk og arabisk.

Se informasjonsfilmen «Forstå Irak»

I filmen «Forstå Irak» forteller NUPI-forskeren Kjetil Selvik om de viktiste historiske hendelsene i Irak fra gammel tid og fram til i dag.

Les diktene høyt sammen

Kan noen i klassen arabisk? Eller er det noen som har lyst til å oversette et dikt til morsmålet sitt? Lag en høytlesningsstund i klassen, og les diktene på ett eller to språk! Å lese diktene høyt sammen skaper en egen form for samhold og skjerper sansene.