
Slik gjør du det
Les diktene. Diskuter i klassen. Besøk biblioteket. Se filmer og lytt til lydspor. Mulighetene til læring og utforsking er mange.
«Krysspunkt» er et lese- og dialogprosjekt med utgangspunkt i parallellellspråklige diktsamlinger for elever på videregående skole. Bruk tospråklige dikt som springbrett til refleksjon og diskusjon.
Skjønnlitteratur har en viktig plass i den nye læreplanen. «Krysspunkt» bruker dikt på to språk som utgangspunkt for læring og dialog. Ulike fag og temaer springer ut av diktene, og knyttes mot læreplanen og tverrfaglige temaer i skolen.
Vi lever i en kompleks verden, med kriger, kriser, uenigheter og forskjeller. Diktene i serien «Parallell» hjelper oss å snakke om komplekse temaer i klasserommet.
Diktene er skrevet av minoritetsspråklige forfattere bosatt i Norge. I disse bøkene står diktene side om side på to språk. Serien er utgitt av Aschehoug forlag og initiert av Leser søker bok. «Lukta av svart» av Ali Hayder og «Vuggesang for liten kriger» av Selma M. Yonus er de to første diktsamlingene i serien.
Vi håper at lærere, bibliotekarer og elever over hele landet lar seg inspirere til å bruke bøkene og snakke sammen om flerspråklighet, identitet og inkludering av alle som skal skape et velfungerende samfunn sammen – i et klasserom, i et land, og i verden.
Få konkrete tips til hvordan du setter i gang med prosjektet her.
«Lukta av svart» handler om sjokket når en terrorgruppe invaderer hjembyen din, om flukt og om å leve med minnene.
«Vuggesang for liten kriger» handler om å miste den du elsker, og om å leve med sorgen og fraværet etterpå.
Les diktene. Diskuter i klassen. Besøk biblioteket. Se filmer og lytt til lydspor. Mulighetene til læring og utforsking er mange.
De parallellspråklige diktene er utviklet gjennom dialog og verksted. Hvordan har diktene utviklet seg fra skisse til ferdig dikt?
Hvordan bruke poesi i klasserommet? Her får du tips som kan bidra til å ufarliggjøre dikt i undervisningen.
Vi deler noen refleksjoner om møtet mellom diktene, elevene og hverandre.