Hopp til innhold

Krysspunkt

«Krysspunkt» er et lese- og dialogprosjekt med utgangspunkt i nyskrevne parallellellspråklige diktsamlinger. Diktene bringer verden inn i klasserommet. Spørsmål til diktene og ulike digitale ressurser knytter diktene og hendelsene i verden til både læreplanen og temaer ungdommene er opptatt av. Slik skapes leseglede i skolen!

«Krysspunkt» bruker nyskrevne dikt på to språk som utgangspunkt for læring og dialog. Diktene i diktsamlingene i serien Parallell er skrevet av nålevende minoritetsspråklige poeter bosatt i Norge. Ulike temaer springer ut av diktene, og knyttes opp mot læreplanen, elevene og tverrfaglige temaer i skolen.

Vi håper at lærere, bibliotekarer og elever over hele landet lar seg inspirere til å bruke bøkene og snakke sammen om flerspråklighet, identitet og verden. Dialogene lærer oss å sette ord på hvem vi er, lytte til andres perspektiver og lære av hverandre. Sammen skaper vi et velfungerende samfunn – i klasserommet, i Norge, og i verden.

 

 

Diktsamlingene

Hun er ikke kvinne

«Hun er ikke kvinne» av Fatemeh Ekhtesari handler om kjønn, identitet, makt og muligheter.

Lukta av svart

«Lukta av svart» av Ali Hayder handler om sjokket når en terrorgruppe invaderer hjembyen din, om flukt og om å leve med minnene.

 

Vuggesang for liten kriger

«Vuggesang for liten kriger» av Selma M. Yonus handler om å miste den du elsker, og om å leve med sorgen og fraværet etterpå.

 

Digitale ressurser

Hvordan er det å vokse opp mellom flere språk og kulturer?

Diskusjoner fra skriveverkstedet

Felles minner i skriveverkestedet

https://youtu.be/zF08hgEYLGQ

Ali Hayder leser fra sin diktsamling "Lukta av svart"