Hopp til innhold

Mer Bok til alle til høsten

Vi er halvveis inn i Bokåret 2019 og allerede har besøkende på bibliotek, innsatte i fengsel, deltakere på språkkafèer, elever og mange andre tatt del i den litterære festen. De har fått besøk av en forfatter, illustratør eller en tegneserieskaper. De har fått, de har delt og de har opplevd bokas kraft.

 

Sammen har vi åpnet dører og bidratt til at enda flere har fått øynene opp for at litteratur faktisk er noe for dem, at det finnes en bok for alle- helt uavhengig av leseferdigheter.

I løpet av høsten 2019 blir det enda flere arrangement.

 

Her er noen utvalgte arrangement vi lager i samarbeid med våre Bok til alle-bibliotek:

Sherko Bekas 

Flerspråklig forestilling
Moss bibliotek i samarbeid med Frivillighetssentralen i Moss
Sherko Bekas vokste opp i Irak, og omtales gjerne som sorgens og motstanderens dikter i kurdisk litteratur. Hans poesi har betydd mye for kurdisk diktning. Diktene hans forsvarer frihet, menneskerettigheter og kvinnens rettigheter.

Sara Baban og Buzhan Baban fremfører dikt fra I stormens øye av Sherko Bekas på både kurdisk og norsk.

Jenta som ville redde bøkene
Forestilling for barn
Rakkestad bibliotek i samarbeid med Frivillighetssentralen og Røde Kors
Et bibliotek kan være et magisk sted. Anna elsker bøker, og derfor er bibliotekaren fru Monsen en av hennes aller beste venner. Alle hun leser om i bøkene, blir også vennene hennes. En dag forteller fru Monsen sannheten om hva som skjer med bøkene som ingen låner: De havner i den mørke kjelleren – og blir kastet. Hva vil skje med dem som bor inni bøkene da? Anna forstår at hun må redde bøkene. En forestilling basert på boka Jenta som ville redde bøkene av Klaus Hagerup med fortellerne Marianne Sundal og Kristine Haugland og musiker Sofie Mortvedt.

Spelemannen frå Korsneset
Vestnes bibliotek i samarbeid med sjukeheimen på Vestnes
Karl Gustav Korsnes er 18 år og drøymer om ei framtid som musikar. Det er fattige kår på garden på Korsneset, musikken blir hans flukt frå kvardagen. Etter at eldstebroren seier frå seg odelen, er det Karl Gustav som må ta over. Livet blir ikkje heilt som han har sett for seg. Gro Nilsdatter Røsth har skrive Spelemannen frå Korsneset, ein historisk roman, basert på livet til Korsnes (1883-1942). Han komponerte mange slåttar gjennom heile livet.

Folkemusikaren Thea Marie Ytterdal spiller slåtter etter Karl Gustav, og skodespelar Silje Breivik framfører tekster frå boka.

Forfatterbesøk Erna Osland
Lindås bibliotek i samarbeid med Seniorsenteret på Radøy
Erna Osland har skrive ei bok som livslang forelsking.
Anna og Solmann bur i Gulen i Sogn og Fjordane. Dei har kjent kvarandre sidan dei var skolebarn. No er begge 81 år. For seks år sidan fekk Anna eit slag. Ho mista mykje av språket og måtte flytte frå huset dei har budd i sidan 1962.

 

Forfatterbesøk Pia Tveterås
Litteraturfestivalen i Akershus og Midtre Gauldal bibliotek
Tordivel er historien om Vilde som vil bestemme selv. Det er så mye Vilde vil. Hun vil kjøpe sexy klær. Hun vil høre på musikk hele tiden og henge med venner. Hun vil at Tor skal synes hun er vakker.
Jentene i klassen ler og kaller henne «crazy».

Ryddetid
Flerspråklig fortellerstund
Nesodden bibliotek
Det er ryddetid, men pappa og Jens vil heller dra i svømmehallen. De sniker seg ut. Lillesøster oppdager det. Merkelig nok blir verken hun eller mamma sinte. Da pappa og Jens kommer frem til svømmehallen skjønner de hvorfor! Historien blir fortalt på norsk, somali og arabisk.

Drabant
Valle Hovin videregående skole
På 90-tallet vokste det frem en ny undergrunnskultur blant ungdommer i Norge. Via filmer og musikkvideoer med rap, breaking og grafitti fra USA, ble ungdom inspirerte av hip hop-fenomenet. I tegneserien Drabant møter vi en kompisgjeng som vokser opp i Oslo på 90-tallet. Faktiske hendelse i drabantbyene danner bakteppet for historien i bøkene.
Forfatterne av Drabant, Øyvind Holen og Mikael Noguchi tar oss med på en visuell reise med det beste fra hip hopen: Musikk, breaking og grafitti!

Veronica Salinas og Per-Einar Watle

OG

Nome bibliotek i samarbeid med Voksenopplæringen
Veronica Salinas leser fra boken OG, akkompagnert av argentinske-norske gitartoner spilt av Per Einar Watle.
Jeg-personen i romanen OG går gjennom en identitetskrise. Hun er ny i Norge. Hverdagen er preget av rutinearbeid og språkkurs. Savnet etter hjemlandet Argentina er stort, men det er umulig for henne å reise tilbake.

OG er en enkel og samtidig kompleks roman om identitet og språk. OG er en roman med et annerledes, sårt, friskt og ofte humoristisk blikk på Norge og menneskene som lever her.